Kuva

Mitä on ART® ja mihin se perustuu?

 

ART® eli Active Release Technique® on yhdysvaltalaisen kiropraktikko Michael Leahyn 80-luvun puolivälissä kehittämä manuaalisen terapian tekniikka, jolla hoidetaan pehmytkudoksia erittäin tarkasti. ART@ on Suomessa vielä suhteellisen tuntematonta, mutta valtameren toisella puolella se on isossa roolissa ammattilaisliigoissa kuten NHL,NBA ja NFL. 80-luvun puolivälistä ART@ on kehittynyt jatkuvasti ja nyt protokollia on jo yli 500. ART® koulutus jaetaan moduuleihin, jotka kestävät yleensä viikonlopun verran. Peruskoulutuksessa moduuleja on kolme (alaraajat, yläraajat,selkä), josta voi vielä jatkaa syventymistä esimerkiksi hermojen vapautuksiin (nerve entrapment), biomekaniikkaan, palpaatioon tai uusimpana kehitettyyn complex-kurssiin. Kokeneemmille ”ARTtaajille” on myös itse M.Leahyn pitämä Masters-koulutus, jossa syvennytään vielä tarkemmin aiheeseen.

ART® perustuu lyhyesti sanottuna lihaksen elastisen olomuodon palauttamiseen ja kiinnikkeiden (ahdessio) tai arpikudoksen (fibroosi) rikkomiseen. Pehmytkudosvammat voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan

1) akuutit vammat (repeämät, revähdykset jne)

2) toistuvat pienet vammat (mikrorepeämät)

3) hapenpuute

Pehmytkudosten paraneminen käsittää paranemisprosessin mukaiset vaiheet, jossa tulehdusreaktio kestää 5-7 päivää, fibroplastivaiheen (10-20 päivää) ja uudelleenjärjestäytymisvaiheen (6-12 kuukautta). Pehmytkudosvammaa seuraa aina arpikudoksen muodostuminen ja vaikeammissa vammoissa syntyvä arpikudos voi vaikeuttaa pehmytkudoksen toimintaa. Toistuvissa mikrotraumoissa (esim tendinopatia), vamma syntyy vain yksikertaisista siitä syystä ettei elimistö ehdi parantaa pieniä mikrorepeämiä ja arpikudosta alkaa muodostumaan, joka taas aiheuttaa liikerajoituksia, kipua, voimantuoton heikkenemistä jne.

ART:iin liittyy vahvasti käsite kumulatiivinen loukkaantumissykli, joka on helppo ymmärtää seuraavasta taulukosta Esimerkiksi pitkään jatkunut staattinen lihastyö voi johtaa lihaksen kohonneeseen tensioon, josta seuraa hapenpuute, joka voi aiheuttaa kollageenin esiasteen eli alpha1 prokollageenin lisääntymistä. Tämä voi johtaa arpikudoksen ja kiinnikkeiden syntymiseen. Ellei tätä oravanpyörää katkaista se voi toistaa itseään ja jatkaa pyörimistään johtaen yhä lisääntyviin arpikudoksiin ja kiinnikkeisiin.

Kuva

Liikkeiden tuottamiseen liittyy vahvasti kudosten kyky liukua toisiaan vasten. Normaalissa tilanteessa esimerkiksi etureiden keskiosa(rectus femoris) liukuu alla olevan syvän etureisilihaksen (vastus intermedius) kanssa vastakkaisiin suuntiin, mutta näiden kudosten välissä oleva arpikudos tai kiinnikkeet voivat vaikeuttaa tätä liukumista, joka voi johtaa esimerkiksi liikkuvuuden rajoituksiin tai voimantuoton heikkenemiseen. ART:in avulla kiinnikkeet ja arpukudos voidaan rikkoa varhaisessa vaiheessa jolloin oravanpyörä katkaistaan.

Mutta mitä eroa ART:isa on klassiseen hierontaan?

ART® on erityisen tarkka hoitomuoto, jossa jokainen pehmytkudos hoidetaan isoloidusti tuottamalla nimensä mukaisesti yleensä aktiivinen liike ja yhdistetään se manuaaliseen otteeseen.  Kudoksia pyritään tunnustelemaan tarkasti jolloin poikkeamat sen rakenteessa huomataan ja hoito voidaan kohdistaa juuri oikeaan paikkaan. Tämä on ART:issa kaikkein haasteellisinta. Omalla kohdalla käytynä on vasta alaraajamoduuli ja isoimmat haasteet ovat vielä lihasten tunnustelussa eli palpoinnissa. Tarkka palpointi mahdollistaa otteen oikean ajoituksen ja kovuuden. ART:n hyviä puolia on, ettei se väsytä lihaksistoa vaikka sitä käyttäisikin vain palauttavana käsittelynä. Ollessani Suomen universiadijoukkueen mukana Italiassa käytin ART tekniikkaa todella paljon kilpailujen jälkeen palauttamaan lihaksistoa ja lähes jokaisella kerralla urheilijat kertoivat lihasten olevan huomattavasti valmiimpia kuin ennen käsittelyä.  Eräs urheilija kertoi ettei olisi luultavasi yltänyt yhtä hyviin tuloksiin ilman ART® käsittelyä ja hän kävikin hoidossa melkein joka päivä. Käytin ART:ia jopa maastohiihdon sprinttierien välillä ,joka kertoo hyvin siitä ettei se tee lihaksia väsyneiksi ja veltoiksi kuten klassinen hieronta

Mitä kudoksia ART:illa voidaan hoitaa?

Lihaksista ART:illa voidaan hoitaa lähes kaikki, jopa pienimmät ja hankalimmat, jotka jäävät muilla tekniikoilla hoitamatta. Esimerkkeinä selän syvät kiertäjät (rotatores), Piriformis, Subscapularis tai Pectoralis minor.  Nivelsiteet eli ligamentit vaurioituvat yleensä akuutisti eli jonkin trauman seurauksena. Ne voivat muuttuua arpisiksi, jonka seurauksena nivelen liike voi häiriintyä. ART sisältää protokollat esimerkiksi kaikille nilkan nivelsiteille.  Faskiat ovat kuuma puheenaihe fysioterapiassa tällä hetkellä. ART:issa faskiat otetaan huomioon hoitamalla aina myös ympäröiviä rakenteita. Arpeutunut faskia voi aiheuttaa kipua ja liikerajoituksia.  Jänteiden vammat syntyvät usein ylikuormituksessa ja sen seurauksena jänteeseen muodostuu kiinnikkeitä, joita poistetaan kirurgisilla toiminpiteillä. Myös ART:illa mahdollista rikkoa jänteiden alueella olevia kiinnikkeitä, joka saattaa vapauttaa jänteen normaalin liikkeen ja lopettaa kivun tuntemukset.  Hermot voivat joutua pinteeseen useissa paikoissa, joista yleisimpänä ehkä iskiashermon pinteet. ART:issa on erikseen protokollia hermoille, joilla niiden liike voidaan palauttaa.

Onko ART:ista tieteellistä näyttöä?

Kuten useimmissa muissakin fysioterapian, osteopatian ja kiropraktiikan jne hoitomuodoissa tutkimustuloksia on erittäin vähän. Tutkimusten teko on kallista ja niitä on vaikeaa toteuttaa, koska ihmisiä ei voida lukita häkkiin ja näin vakioida olosuhteita. Tämän vuoksi ART:inkin vaikuttavuus nojautuu vahvasti kliinisiin tuloksiin. Esimerkiksi menetelmän kehittäjä Michael Leahy huomasi aikoinaan lääkäreiden haasteet rannekanavaoireyhtymäpotilaiden hoidossa. Edes leikkaukset eivät meinanneet auttaa ja potilaat kärsivät kivuista. Leahy pyysi lääkäreiltä viisi pahinta rannekanavaoireyhtymästä kärsivää tapausta viimeisen kolmen vuoden ajalta hänen hoidettavakseen testatakseen ART:in vaikutusta. Tulos oli kohtalainen, kaikki parantuivat kolmella hoitokerralla.  ART:ista on kuitenkin myös alustavia tutkimustuloksia joita voit tutkia tarkemmin selaamalla alla olevia referenssejä.

fyssari_2_universiadit_kuva_milla_vahtila

Allekirjoittanut “ARTtaamassa” Italiassa hiihdon sprinttierien välillä huoltokopissa.

© Milla Vahtila

Referenssit

www.activerelease.com

Release Your Pain: Resolving Repetitive Strain Injuries with Active Release Techniques Abelson B; Abelson K; North atlantic books. 2005

Characterization of fibroblast mitogens and chemoattractants produced by endothelial cells exposed to hypoxia
Dawes KE, Peacock AJ. American Journal of Respiratory Cell & Molecular Biology 1994;10:552Ð559.

Low oxygen stimulates proliferation of fibroblasts seeded as single cells
Falanga V & Kirsner R. Journal of Cellular Physiology Volume 154, Issue 3, pages 506—510, March 1993

Dynamic soft tissue mobilisation increases hamstring flexibility in healthy male subjects
D Hopper, S Deacon, S Das, A Jain, D Riddell, T Hall, K Briffa British Journal of Sports Medicine 2005;39:594—598

The conservative treatment of Trigger thumb using Graston Techniques and Active Release Techniques
Howitt S, Wong J, Zabukovec S.

George JW, Tunstall AC, Tepe RE, Skaggs CD. The effects of active release technique on hamstring flexibility: a pilot study.

James W. George, Rodger Tepe, Clayton D. Skaggs. The effects of active release technique on carpal tunnel patients: A pilot study.