Tässä blogitekstissä kerron viisi yleisintä syytä miksi kuntoutus, fysioterapia, hieronta ym.ei ole auttanut kipuihin. Kuntoutuminen on monen tekijän summa ja se vaatii paneutumista sekä ammattilaiselta, että asiakkaalta.  Tässä viisi yleisintä syytä sille miksi kuntoutus ei ole auttanut ehkä Sinuakaan aiemmin.

1. syy. Diagnoosi/hypoteesi ei ollut oikea.

Onnistuneen kuntoutuksen taustalla on oikean ”diagnoosin” tai paremminkin hypoteesin luominen. Käytän sanaa diagnoosi heittomerkeissä, sillä ainoastaan lääkärit saavat tehdä aitoja lääketieteellisiä diagnooseja. Tuki- ja liikuntaelinvaivoissa lääketieteellinen diagnoosi ei ole kovin tärkeää, sillä kyseessä on harvoin sairaus, johon tarvittaisiin lääketieteellistä hoitoa.  Hypoteesi on parempi sana ja se tarkoittaa, että ammattilainen pyrkii tarkan kartoittamisen ja testaamisen avulla selvittämään mikä kipua tai epämukavuutta aiheuttaa tai pitää yllä.  Esimerkiksi jos selkäkipua ylläpitää lonkan toiminnan muutos, ei selkäkipu välttämättä poistu ellei tähän lonkan toimintaan kiinnitetä huomiota. Tarkka hypoteesi auttaa selvittämään mihin toimenpiteet, hoidot ja harjoitteet kannattaa kohdistaa.

2. syy. Kuntoutus oli pelkästään passiiivista

Mikäli kuntoutus on ollut pelkästään hoitopöydällä makaamista, eikä siihen ole liittynyt aktiivista otetta, hoitotulokset jäävät usein heikoiksi.  Ihmiskeholla on valtava kyky mukautua ja kehittyä, mutta ulkoa ohjaamalla tämä mukautuminen ei onnistu.  Hoidot, hieronnat ja käsittelyt ovat oivia apuvälineitä, mutta pelkästään näiden avulla harvoin päästään maaliin.  Kivun läsnolo tuki- ja liikuntaelinvaivoissa kertoo, että kehoa on liikutettava eri tavoin kuin aiemmin. Sanon usein asiakkaille, että kehon käyttöjärjestelmää on ohjelmoitava uudelleen ja se tapahtuu itse lihaksia käyttämällä. Ihmiskehoa ei ovi kuten autoa, ohjelmoida ulkopuolelta.

3. syy. Kuntoutus oli liian kevyttä tai liian raskasta

Tarkasti harkittu kuormituksen määrä on avainasemassa kuntoutuksessa. Mikäli esimerkiksi kipeää polvea kuormitetaan liian kevyesti, ei polvi vahvistu ja mukaudu, eikä kipu häviä. Mikäli kuormitus on taas liian suurta, ei mukautumista myöskään tapahdu ja polvi saattaa kipeytyä kovasti lisää ja kuntoutus lopetetaan. Tämän vuoksi on tärkeää, että ammattilainen ymmärtää tarkasti niin sanottuja fysiologian lakeja ja osaa antaa harjoitteita jotka ovat juuri sopivia. Mikäli nämä harjoitteet ovat liian kevyitä tai vastaavasti liian raskaita, ei kehitystä tapahdu.

4. syy. Heikko sitoutuvuus

Maltti on valttia. Aina kehon muutosprosesseja ei saada nopeutettua, vaan pitkäaikaisesta vaivasta eroonpääsyyn vaaditaan kärsivällisyyttä tai sitoutuneisuutta. Liian usein ”shoppaillaan” terapeutilta toiselle nopean avun perässä kuukausia toisensa perään ja tulokset jäävät silti valjuiksi. Ainoastaan lompakko kevenee. On tärkeää löytää ammattilainen keneen luottaa epätoivon keskellä. Hyvä ja asiantunteva ammattilainen saa Sinut luottamaan prosessiin ja huomaat kuinka edistystä alkaa tapahtua.

5. syy. Kaikkia tekijöitä ei otettu huomioon/kokonaisvaltaisuuden puute.

Liian usein ihmiskehoa katsotaan suurennoslasin kanssa. Jos polvi on kipeä, tuijotetaan pelkkää polvea tai jos selkä vaivaa, niin suurennoslasin alla on tämä kivulias selän alue. Ihmiskeho on nerokkaasti toimiva kokonaisvaltainen laitos, jossa muutokset toiminnassa voivat aiheuttaa oireita ja kipuja aivan eri paikkaan. Ei ole lainkaan harvinaista, kuinka olkapäälle löytyy syyllinen rintakehästä tai polvelle nilkasta. Usein etenkin niskahartiaseudun tai selän oireissa myös yleisellä jaksamisella on suuri merkitys. Monesti näiden oireiden takaa löytyy väsymystä, energiavajetta, ylikuntoa/burnoutia ja ylivirittyneisyyttä.  Monissa näistä tapauksista selässä ei ole mitään vikaa, vaan selkäkipu on vain kehon fyysinen hätähuuto. Tällöin kuntoutus on näihin tekijöihin puuttumista. Esimerkiksi ruokavalioon, uneen tai yleisiin elämäntapoihin huomion kiinnittäminen tai tietoisen rentoutumisen opettelu saattaa ratkaista selkävaivat. Usein kipuja ja vaivoja tulee lähestyä kokonaisvaltaisesti, etenkin jos ne ovat jatkuneet pidempään. Akuutissa, yhtäkkisessä kivussa lähestymistavat ovat yleensä hieman suoraviivaisempia.

Mikäli kaipaat asiantuntevaa kokonaisuuden ymmärtävää fysioterapeuttia Rovaniemellä, ota yhteyttä ja varataan Sinulle aika.

Etsin Fysioterapiaa Rovaniemellä ja haluan varata ajan.